skip to Main Content

Doe de SQ test

SQ en andere vormen van intelligentie

 

Volgens Howard Garner zijn er ook:
• VQ (visueel / ruimtelijke intelligentie)
• MQ (muzikale intelligentie)
• BQ/FQ (body intelligentie/fysieke intelligentie)
• EQ (emotionele intelligentie)
• SQ (spirituele intelligentie)

Ieder mens heeft alle vormen van intelligentie, alleen varieert o.a. de verhouding, de mate waarin, de manier waarop etc. Iemand met een hoog IQ kan een laag EQ en SQ hebben en vice versa. De spirituele intelligentie is overigens niet persé hoger bij bv. gelovige, idealistische of spiritueel georiënteerde mensen.
SQ (spirituele intelligentie) is in de jaren ’90 benoemd (o.a. door Danah Zohar en Ian Marshall).

Spirituele intelligentie is in Nederland een redelijk nieuw begrip en zal de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in onze samenleving. Je ziet het om je heen; de opkomst van Boeddha beeldjes in de tuincentra, de opkomst van bladen zoals Hapinezz en Flow etc. Spiritualiteit wordt ontdekt door de grote massa van de bevolking. Dit zal zich in een versneld tempo voortzetten. Spiritualiteit zal haar zweverigheid verliezen en zich praktisch manifesteren.

Mensen met een hoog SQ hebben het vermogen om de diepere betekenis van situaties en gebeurtenissen te doorgronden. Zij zijn vaak authentiek, charismatisch, creatief maar/en ook nederig, behulpzaam en hebben oog voor anderen en de wereld om hen heen. Eigenschappen die (ook) in het bedrijfsleven (opnieuw) worden gewaardeerd.  Niet voor niets is op de business universiteit Nijenrode een leerstoel Business Spiritualiteit gedoceerd door prof. Paul Blot want spirituele intelligentie is de bron voor creativiteit, innovatie en een energiek leven. Elementen die in de nabije toekomst bepalen of iemand wel of geen gelukkig en succesvol leven zal leiden.

Back To Top